LADDA UPP

inför vasan

Vasaloppet börjar närma sig och du vill säkert känna dig på topp på startlinjen. Då är det dags att komma igång med din kostuppladdning. Det behöver inte vara svårt eller komplicerat för att få så bra förberedelse som möjligt.
Det handlar om att ladda upp med rätt bränsle för din kropp.

Att delta i Vasaloppet är en fantastisk upplevelse men också utmanande och ansträngande, speciellt om du inte förbereder dig på rätt sätt.
Genom att planera din kostuppladdning i förväg kan du maximera dina energireserver och optimera din prestation.

För att klara av ett antal mil på skidor behöver du äta rätt – innan, under och efter loppet. Kom ihåg att det är viktigt att testa sig fram för att se vad som passar dig bäst under träningen så att du kan hitta det som fungerar bäst på dagen för Vasaloppet. Vi delar med oss av tips för hur du får i dig det du behöver för att ha tillräckligt med energi för att slutföra loppet och att känna dig så bra som möjligt hela vägen in i mål.

VECKAN FÖRE VASALOPPET
Nu är det dags att öka ditt intag av kolhydrater. Det är enkelt – välj bra kolhydratkällor som pasta, ris, havregryn och potatis och se till att inkludera dem i varje måltid. Lägg till energirika smoothies och juice i din kost för en extra boost! Glöm inte att kolhydrater binder vatten, så se till att dricka extra mycket.

Fokusera på att äta en balanserad kost med tre måltider om dagen och tre mellanmål. Här kommer några förslag:

  • Yoghurt med müsli och skivad banan
  • Surdegsbröd med ägg och grönsaker
  • Bananpannkakor med keso och bär

Kom ihåg – du är på rätt väg! Genom att fylla på kroppen med rätt bränsle inför loppet kan du ge din kropp vad den behöver för att prestera på toppnivå. Det här klarar du!

KVÄLLEN FÖRE VASALOPPET
Ät en god middag som innehåller en mix av kolhydrater, fett och protein. Undvik starkt kryddad mat och stora mängder fibrer, som kan påverka magen och det vill du inte ha problem med under loppet. Att välja mat som du är van vid kan också hjälpa dig att undvika överraskningar på tävlingsdagen!

Var inte rädd för att inklidera grönsaker! Välj de som tar lite längre tid för kroppen att bryta ner som tomat, avokado, spenat och morot. De kommer ge din kropp näringsämnen som hjälper dig att prestera på toppnivå. Glöm inte efterrätten 🙂 Du behöver all extra energi du kan få!

MORGONEN FÖRE VASALOPPET
Dagen är äntligen här! Du är på rätt plats, redo att ge allt. Men för att göra det krävs det att du fyller på med näring som ger din kropp möjligheten att nå sin fulla potential.
Du har säkert hört att frukosten är dagens viktigaste mål och just idag är den väl extra viktig. Välj något som ger dig både kolhydrater och protein, som gröt eller yoghurt med müsli och bär. Komplettera med lite nötter eller frukt och en smörgås med ägg och kaviar eller kalkon och keso. Den här frukosten kommer ge dig en stabil och hållbar energikälla för att kunna klara av loppet. glöm inte bort att fylla på lite extra innan start! Ca 45 minuter innan är en bra tidpunkt och en banan är ett bra mellanmål som ger snabb energi.
HEJA och lycka till med loppet!

UNDER VASALOPPET
Du är på väg! Du har tränat hårt, förberett dig mentalt och laddat upp – nu är det dags! Glöm inte att ta bort att ta hand om kroppen även under loppet och tillföra det bränsle som behövs. För att förhindra energidippar under loppet kan det vara bra att ha med sig energibars eller gel. Dessa små kraftpaket kan göra stor skillnad och hjälpa dig över mållinjen!

När du når kontrollerna, se till att stanna (gärna på alla) och fyll på med energi – du behöver det! Ofta serveras det bullar, blåbärssoppa, buljong och annan dryck som ger dig snabb, extra energi som är lätt för magen att ta hand om. Den energin kommer ge dig både en fysisk men också mental boost för att fortsätta framåt.

Sugen på kaffe? Vänta med kaffepaus till i slutet av tävlingen för att undvika problem med magen. Se också till att få i dig vätska regelbundet, du behöver tillföra så mycket vätska du kan under loppet.

MÅLGÅNG!
Du klarade det! Heja dig! Klappa dig själv ordentligt på axlarna efter den här prestationen och se nu till att få ordentligt med återhämtning.
När det kommer till mat efter loppet är det bra att få i dig en middag med protein, fett och kolhydrater så att kroppen får det den behöver.

Vill du ha hjälp med kost och träning?

 

Vi ordnar ett skräddarsytt upplägg för dig och erbjuder anpassad personlig träning (PT) samt gruppträning.

kontakt

Undrar du över något eller vill du vi kontaktar dig gällande medlemsskap? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi av oss!